Bewoners en bestuurders eensgezind tegen groei Schiphol

Zondag 24 februari 2019

Op zaterdag 23 februari kwamen in Badhoevedorp zo’n zestig kiesmannen van de Omgevingsraad Schiphol (ORS) bijeen. Kiesmannen vertegenwoordigen de bewonersorganisaties rondom Schiphol en kiezen op een democratische wijze de bewonersdelegatie in de ORS.

Eerste vraag aan hen was: hoe hebben jullie de afgelopen maanden beleefd? Er is immers nogal wat veranderd sinds de inzet van de bewonersdelegatie compleet is gewijzigd. Niet meer polderen richting gematigde groei, maar een complete groeistop: voor minder doen we het niet. De kiesmannen herkenden zich bijzonder goed in dat nieuwe uitgangspunt. Mede door hun verzet in het najaar van 2018 is deze nieuwe richting ingeslagen. Ze gaven dan ook unaniem steun aan de vernieuwde onderhandelingsstrategie.

Kort gezegd houdt die in de eerste plaats een groeistop t/m 2023 in. Er is voldoende ruimte voor kwalitatieve groei door het beter benutten van de huidige capaciteit. Tot die tijd moet de luchtvaartsector leren bestaande afspraken echt na te komen: minder nachtvluchten en minder gebruik van vier banen tegelijk; beëindiging van het rechtsvacuüm met ingang van het gebruiksjaar 2020, want de luchtvaartsector komt al jaren overal mee weg omdat de regels niet wettelijk zijn verankerd. Uiteraard blijft het jaarlijkse maximum van 500.000 vluchten staan: groei op de huidige locatie is niet mogelijk. Er is dan ook tijd om een solide plan voor de toekomst te maken waarbij vluchten worden vervangen door de trein, meer kwaliteit op Schiphol en onderzoek naar alternatieve locaties voor de lange termijn.

Te gast was de Noord-Hollandse gedeputeerde Adnan Tekin, die namens vier provincies en veertig gemeenten rond Schiphol een helder betoog hield tegen groei. Ook zijn credo is ‘Eerst zien, dan geloven’. Dat de bestuurders sterk hechten aan een kwalitatieve ontwikkeling van Schiphol in plaats van de volume gedreven groei in de afgelopen jaren, waardeerden de aanwezigen met applaus. Daarmee is de samenwerking tussen bewoners en bestuurders herbevestigd. Gezamenlijk doen de omgevingspartijen in de ORS een dringend beroep op minister Cora van Nieuwenhuizen om geen groeibesluit te nemen, en er ook niet over te speculeren.

Er werd ook druk gewerkt: aan vier thematafels is een campagneplan voor 2019 in de steigers gezet met de onderwerpen Overleg & Onderhandeling , Lobby & Publiciteit , Visie & Onderzoek en Monitoring & Handhaving. De bewoners zijn strijdbaar, zeker als de minister olie op het vuur gooit.

 

Toelichting op bewonersstandpunt “Aldersverslag” 30 januari 2019

Deel dit bericht

12 juni 2023

Tweede Kaagbaan van de baan

Lees meer