Krachtige demonstraties tegen de luchtvaartlobby

Maandag 25 juni 2018

Op het Museumplein in Amsterdam verzamelden zich op zaterdagmiddag 23 juni zo’n zevenhonderd bewoners uit de regio Schiphol, in het rood gekleed, om te demonstreren tegen de groei van de luchtvaart. Tegelijk gingen in vijf andere plaatsen nabij de Nederlandse luchthavens ook honderden mensen onder dat motto de straat op. De actie was een samenwerking tussen Greenpeace, milieuorganisaties en het Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart (LBBL), waarin ook de bewoners uit de ORS meepraten. Deze samenwerking tussen bewonersgroepen in het hele land is een belangrijk signaal, met doelstellingen waar iedere actiegroep zich achter kan scharen, zodat NIMBY-gedrag kan worden voorkomen.

‘Stop de groei van de luchtvaart’

‘We kunnen niet langer onze ogen en oren sluiten voor de eindeloze groei van de luchtvaart. Steeds meer Nederlanders maken zich zorgen om het veranderende klimaat, de toenemende overlast en de bizarre uitzonderingspositie van de luchtvaart’, aldus het gezamenlijke manifest. ‘Het ouderwetse overheidsbeleid leidt tot steeds meer vluchten, grotere vliegvelden en onmogelijk lage ticketprijzen. Maar groei van de luchtvaart gaat niet samen met een groene, veilige toekomst. We willen betaalbaar en snel op duurzame, klimaatvriendelijke manier kunnen reizen. We roepen de overheid op in te grijpen en te investeren in alternatieven. Stop de oneerlijke concurrentiepositie van de luchtvaart ten opzichte van de trein en de bus. Hef belasting op vliegtickets en kerosine.’

Alternatief scenario nodig

We zijn  benieuwd of de actie doorklinkt in de debatten van dinsdag 26 juni. Dan debatteert de commissie voor Infrastructuur en Waterstaat met minister Van Nieuwenhuizen over Lelystad Airport, dat is aangewezen om (voorlopig) maximaal 10.000 vluchten van Schiphol over te nemen. Want groei blijft het belangrijkste scenario op de politieke agenda van de Tweede Kamer. Ook hiervoor komt de LBBL met alternatieven.

Deel dit bericht

12 juni 2023

Tweede Kaagbaan van de baan

Lees meer