Oproep LBBL: Stop luchtvaartgroei

Maandag 18 juni 2018

LBBL: stop de luchtvaartgroei voor snelle afname van CO2-uitstoot

Het LBBL (Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart) slaat op zaterdag 23 juni met Greenpeace en andere milieuorganisaties de handen ineen om in een landelijk protest in zes steden een stop op de luchtvaartgroei te eisen op alle luchthavens in Nederland.

Volgens VN-klimaatpanel IPCC zijn “snelle en verstrekkende maatregelen” dringend noodzakelijk, om te voorkomen dat de anderhalve graad opwarming al rond 2040 bereikt wordt. “Dat vergt een geweldige krachtsinspanning, grote veranderingen in levensstijl, grootschalige bebossing, een sterk verminderd energieverbruik en een andere inrichting van de economie. En dat alles in ruim twintig jaar. Want als we op de huidige voet doorgaan, wordt die anderhalve graad rond 2040 gepasseerd – met grote schade voor de economie.” Dus ook voor de luchtvaart, zegt het LBBL.

Het LBBL wijst erop dat de toenemende uitstoot van een groeiende luchtvaart deze aanscherping minstens volledig teniet zal doen. Eigenlijk zou de luchtvaart moeten krimpen, maar het LBBL pleit voorlopig alleen voor een stop op de groei, zodat de maatregelen volledig tot hun recht zullen komen. Maar dan moet aan de klimaattafel luchtvaart wel afgesproken worden dat de uitstoot van de helft van alle internationale vluchten in het klimaatakkoord opgenomen wordt. De kreet dat luchtvaartgroei zo goed voor de economie zou zijn, is uit de lucht gegrepen. Selectief economisch beleid daarentegen zou voor het zakelijke vestigingsklimaat veel beter zijn.

Het LBBL roept de regering op te stoppen met luchtvaartgroei, zich nadrukkelijk te richten op snelle afname van CO2-uitstoot en milieuhinder en ruimte te geven aan hoogwaardige internationale bereikbaarheid voor de zakelijke passagiers.

Download hier de brief aan de regering (pdf)

Deel dit bericht

12 juni 2023

Tweede Kaagbaan van de baan

Lees meer