Ultrafijnstof rondom Schiphol heeft effect op gezondheid

Donderdag 27 juni 2019

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is bezig met een meerjarig onderzoek naar gezondheidseffecten van ultrafijnstof van vliegtuigen op de gezondheid. ‘Mensen die in de buurt van Schiphol wonen, staan regelmatig bloot aan verhoogde concentraties ultrafijnstof. Dit kan een effect hebben op de gezondheid. Op zulke dagen hebben kinderen met luchtwegaandoeningen meer last en gebruiken ze meer medicijnen,’ blijkt uit onderzoek onder kinderen op basisscholen in de omgeving van Schiphol. ‘Klachten zijn kortademigheid en piepende ademhaling,’ schrijft het instituut op haar website waar zij verslag doet van de tussenresultaten. Nog niet eerder is er zo’n uitgebreid onderzoek gedaan naar ultrafijnstof van vliegverkeer en gezondheid.

Na afronding van het onderzoek in 2021 wordt meer bekend over eventuele langetermijneffecten met betrekking tot de gezondheid van alle bewoners in het gebied, inclusief baby’s en kinderen.

Diverse media besteden aandacht aan het onderzoek, zoals de Volkskrant: ‘Ultrafijnstof Schiphol verergert klachten van kinderen met astma’ en BNR Nieuwsradio: ‘‘Wind van Schiphol betekent ongezondere lucht’

Deel dit bericht

12 juni 2023

Tweede Kaagbaan van de baan

Lees meer