Velen willen straks naar Lelystad

Zaterdag 15 oktober 2016

landing-pixabay-gratis-fotoOnderdeel van het selectieve groeiscenario voor Schiphol is de uitplaatsing van vakantievluchten naar Lelystad. Vanaf begin 2018 zal de “Lelybaan” in feite de zesde baan van Schiphol worden. Daarmee kan de schaarse ruimte op Schiphol worden benut voor overstapverkeer wat economisch veel belangrijker is.

Sommige tegenstanders doen nu net alsof het om een verbanning naar de polder gaat. Ze vergeten dat voor grote groepen reizigers woonachtig buiten de Randstad die locatie duidelijk voordelen biedt. Waarom de file staan naar Schiphol, een dure parkeerplaats zoeken,  wachten tot je kunt inchecken, opnieuw in de rij bij de douane samen met tienduizenden andere passagiers? Ga liever naar een vliegveld dichterbij huis en en mijd de massa. Eigenlijk wordt het tijd dat Schiphol, net als de andere grote Europese luchthavens, zo’n satelliet-vliegveld krijgt.

Uit een artikel in de Volkskrant onder de kop “Wie wil straks naar Lelystad?” blijkt dat een aantal chartermaatschappijen onder deze afspraak in het Aldersakkoord uit wil. Die houdt in dat Schiphol deze carriers met aantrekkelijke tarieven gaat verleiden. Anders zal de overheid volgens afspraak de daarvoor benodigde dwingende spreidingsmaatregelen nemen. Aan dit wezenlijke onderdeel van het Aldersakkoord mag niet worden gemorreld.

Deel dit bericht

12 juni 2023

Tweede Kaagbaan van de baan

Lees meer