Geluidsarm bouwen?

Vrijdag 10 mei 2019

Wethouder Jurgen Nobel van Haarlemmermeer start een proef met ‘geluidsarm bouwen’. Door ‘compleet nieuwe bouwmethoden’ zouden mensen minder last van vliegherrie moeten gaan krijgen Bij het ontwerp van een wijk zet je huizen zo neer dat ze het geluid door schuine daken,  absorberende gevels, overdekte balkons en loggia’s absorberen. Mensen zullen dan minder overlast ervaren, zegt bouwkundige Martijn Lugten, die hierop promoveerde in Cambridge. De gemeente Haarlemmermeer spreekt van proefhuizen neerzetten, maar tot 2040 gaat het om 20.000 nieuwe woningen.

Het is overigens allemaal nog theorie: hoeveel geluidswinst het gaat opleveren is gebaseerd op modellen. De wethouder hoopt dat bewoners ook minder geluidsoverlast gaan ervaren, doordat ze weten dat er geprobeerd is er iets aan te doen.

Delegatieleider Matt Poelmans van de bewonersorganisaties in de Omgevingsraad Schiphol (ORS), betwijfelt of dit zo werkt.  Natuurlijk kunnen alle beetjes hinderbeperking helpen. ‘Maar ga nou niet onder vliegroutes bouwen. Geluid van boven verminder je met dit soort bouw echt niet. En met wat herriebeperking vlak langs vliegroutes los je de grote problemen van vervuiling, gezondheid en veiligheid niet op. Het enige wat helpt tegen de overlast is minder vliegen.’

Omdat wonen en vliegen niet samengaan zijn ook de KLM en Schiphol tegen nieuwbouw vlakbij aan- en uitvliegroutes. Het is vragen om problemen, ook al maak je mensen monddood met een kettingbeding dat ze verbiedt te klagen als zij er gaan wonen.

Relevante artikelen:

Deel dit bericht

19 juni 2023

MRS: krimp Schiphol onontkoombaar

Lees meer