Politieke ontwikkelingen

Zondag 19 maart 2017

Bewoners Omgeving Schiphol adviseerden om bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart te stemmen op partijen die de groei van Schiphol binden aan strikte voorwaarden. Die voorwaarden betreffen niet alleen de afspraken in het Aldersakkoord van 2015 maar ook klimaatdoelstellingen. De keuze tussen economie of milieu is een valse tegenstelling.

Begin februari 2017 heeft de bewonersdelegatie in de Omgevingsraad Schiphol (ORS) een Petitie aan de Tweede Kamer aangeboden over de ontwikkeling van Schiphol. Aanleiding was dat Schiphol veel sneller groeit dan is afgesproken, terwijl de beloofde hinderbeperking ver achter blijft. Daarmee voldoet Schiphol niet aan het overeengekomen beginsel ‘Ontwikkeling in balans met de omgeving’. Achtergrondinformatie daarover is te vinden in het artikel Milieuwinst Schiphol is uit de lucht gegrepen.

Om te laten zien hoe de politieke partijen staan ten opzichte van dit vraagstuk heeft de ORS-bewonersdelegatie een Stemadvies Schiphol500 opgesteld. Dit advies is gebaseerd op informatie ontleend aan verkiezingsprogramma’s, stemgedrag, indienen/ondersteunen van moties, stellen van Kamervragen en interviews. Kortom, niet alleen beloften voor de toekomst maar ook resultaten uit het verleden. Dit leidt tot een rangschikking van de politieke partijen naar de mate waarin Schiphol mag groeien, ingedeeld in drie groepen: zij die Schiphol hoe dan ook willen laten groeien, zij die vinden dat dit alleen mogelijk is onder strikte voorwaarden, en partijen die vinden dat Schiphol helemaal niet mag groeien. Op basis hiervan kon iedereen een verkiezingspoll invullen.

Uit de verkiezingsuitslag blijkt dat de partijen die voor onvoorwaardelijke groei van de luchthaven zijn samen minder zetels hebben gekregen. Dat is in onze ogen dus een gunstige ontwikkeling.

 

Deel dit bericht

19 juni 2023

MRS: krimp Schiphol onontkoombaar

Lees meer